Jongeren gezocht die willen meepraten over wonen in kleine kernen

De Vereniging Kleine Kernen (VKK) is op zoek naar jongeren die willen meepraten over het wonen in een kleine kern. Daarvoor is men op zoek naar jongeren die er bewust voor kiezen om in eigen dorp te blijven wonen óf juist naar een andere, grotere kern trekken. VKK wil weten wat hen motiveert en start daarom in november met een community waarbij jongeren kunnen meepraten over hun ervaringen. 

Het platteland vergrijst en ontgroent. Relatief veel jongeren trekken weg uit kleine kernen en vestigen zich in de stad of in de grotere dorpen. Het wegtrekken van jongeren uit kleine kernen heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid daar, maar tot op heden is er weinig bekend over de motieven van jongeren om in een kleine kern te (blijven) wonen of waarom ze weggaan.

Samen met de vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant en de provincie Noord-Brabant start het PON (kennisinstituut  voor sociaal-culturele vraagstukken) een research community. Dit is een afgesloten online platform waar je gedurende een korte periode van twee weken op een intensieve en interactieve manier met anderen in gesprek gaat. 

Via de Licht op Jong! community wil men vooral van jongeren zelf horen waarom zij in een kleine kern (blijven) wonen of waarom zij zijn vertrokken en wat zij belangrijk vinden in hun woonomgeving. Met deze kennis gaat VKK met de dorpsraden, gemeenten en andere organisaties in Brabant in gesprek om te kijken hoe we de kleine dorpen in Brabant aantrekkelijk kunnen houden of maken voor jongeren.

De gegevens worden anoniem verwerkt en de resultaten van de community worden in ieder geval (anoniem) gepubliceerd in de kleine kernen krant.

Hoe, wat en waar

De community Licht op Jong! start op maandag 10 november en loopt tot en met maandag 24 november. We vragen deelnemers om gedurende twee weken een aantal keer in te loggen op het community platform en vanuit de eigen ervaringen bij te dragen aan de discussies over dit thema.

Doe mee en laat je horen!

Ben jij tussen de 18 en 35 jaar oud en woon of ben je opgegroeid in Ossendrecht of Calfven, dan val je binnen de doelgroep! Meedoen kan via het invullen van een korte vragenlijst. 

Aanmelden is mogelijk tot en met woensdag 5 november aanstaande.

De aanmeldvragenlijst voor de community vind je hier: www.hetpon.nl/lichtopjong

Ken je nog meer mensen die aan de selectiecriteria voldoen? Stuur deze uitnodiging dan gerust door en vraag of zij ook willen deelnemen aan de community!

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de Licht op Jong! community? Neem dan contact op met Karin du Long, werkzaam als onderzoeker bij het PON, via lichtopjong@hetpon.nl.

Dossier: