Groenproject De 4 Lanen

Het dorpsplatform heeft afgelopen weekend een kijkje genomen bij buurtvereniging De 4 Lanen. We werden rondgeleid door Peter Blommerde en Herman Beverlande. Zij namen twee jaar geleden het initiatief om het groen in hun wijk weer aantrekkelijk te maken. Het gaat dan om de Wilgenlaan, Eikenlaan, Sparrenlaan en Dennenlaan.
 
 
Het idee is om de bospercelen te beplanten met sparren. Die zijn het hele jaar door groen en passen in de bosrijke omgeving. De randen worden aangekleed met bloemrijke struiken, zoals magnolia’s. Zo komt er bijvoorbeeld langs het fietspadje in de wijk een mooi magnolialaantje. Sommige buurtbewoners hebben ook planten besteld voor hun eigen tuin. Zo lopen de tuinen en gemeentegrond bijna naadloos in elkaar over.
 
De planten worden bij Peter en Herman thuis eerst een jaar opgekweekt en daarna in de wijk geplant. Zo hebben ze voldoende wortel. Iedere boom krijgt daarnaast twee kruiwagens champignonmest, waardoor ze goed kunnen groeien.
 
 
De buurtvereniging is nu aan het tweede voorjaar toe. Inmiddels begint het allemaal al een beetje zicht te krijgen. Zo zijn er in de hele wijk diverse soorten sparren geplant. Die groeien vrij snel, waardoor over een paar jaar de kale plekken weer opgevuld zullen zijn. De buurtvereniging wil op termijn ook graag uitbreiden richting de Lindelaan, Kastanjelaan, Beukenlaan en Berklaan.
 
Het was een erg interessante rondwandeling en we zijn uiteraard erg benieuwd naar het resultaat over een paar jaar!
 
 
 
Dossier: