Geslaagde thema-avond veiligheid

Veiligheid is van ons allemaal. Dat zei burgemeester Steven Adriaansen bij de opening van de thema-avond over Veiligheid van het dorpsplatform en het buurtpreventieteam. De ruim zestig aanwezigen kregen tijdens de avond volop tips om woninginbraken en brandongelukken in huis te voorkomen.

Dit jaar werden al 46 woningen getroffen door een inbraak. Dat zijn er weliswaar minder dan vorig jaar, toen er in dezelfde periode 57 inbraken waren, maar toch nog steeds 46 te veel. Soms kan een inbraak ook voorkomen worden. Zo is er een in geval een ladder uit de garage gehaald om via een openstaand raam naar binnen te klimmen. Snelheid speelt bij inbrekers een rol. Een openstaand raam kan uitnodigend werken, goed hang- en sluitwerk houdt ze juist tegen. Het advies is ook om zo weinig mogelijk waardevolle spullen in huis te bewaren en alert te zijn op onverwachte bezoekers. Bij een woningoverval adviseert de politie om mee te werken en zoveel mogelijk details van de daders te onthouden.

Goede adviezen waren er ook te horen tijdens de presentatie van de brandweer. Een filmpje toonde hoe een niet goed gedoofde sigaret in drie minuten een hele woonkamer in vuur en vlam kan zetten. In zo’n geval is er niets meer te redden en is het zaak om jezelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Een rookmelder kan daarbij levens redden. Gelukkig bleken er slechts een handjevol mensen te zijn, die nog geen rookmelder hadden hangen. Beter nog is om brand te voorkomen door bijvoorbeeld machines als de droger, computer en vaatwasser regelmatig schoon te maken en niet onbeheerd aan te zetten. Ook het gebruik van verlengdozen wordt afgeraden, omdat één stopcontact zo oververhit kan raken.

Al met al was het een zeer interessante avond met veel nieuwe inzichten. Wij danken alle aanwezigen voor hun belangstelling en hopen dat ze de tips ook in de praktijk zullen toepassen. 

Dossier: