Bekijk hier de presentatie over de piramide

Dhr. Jos Cuijpers heeft tijdens onze openbare vergadering van 12 mei een interessante presentatie gegeven over de 'Piramide van Ossendrecht'. Dhr. Cuijpers heeft in opdracht van de gemeente Woensdrecht cultuurhistorische locaties in kaart gebracht. Zo stuitte hij op drie belvedères (uitkijkpunten) in de omgeving van Ossendrecht. Eén bevindt zich in het bos van de Pottenbergen, één aan de Trambaan en de derde naast de Berghoeve in Calfven.

Op die laatste plaats zou volgens de tekening vroeger een piramide hebben gestaan van zeventien meter hoog. Daar bovenop stond een theehuisje. Thee drinken was vroeger een zeer luxe bezigheid. Dat deed men het liefst op bijzondere locaties met een mooi uitzicht. Vandaar dat theehuisjes vaak op een heuvel stonden.

Voor zover bekend telde Nederland nog drie vergelijkbare piramides, zoals die van Ossendrecht. De 'onze' is echter de enige die nog in tact is gebleven en daarom ook uniek. De piramide is ruim 350 jaar oud.

De gemeente Woensdrecht wil de piramide weer in ere herstellen. Dat zal gebeuren via crowdfunding. De presentatie van dhr Cuijpers is hieronder te downloaden. 

Dossier: